Slovenský úspěch!
Historického úspěchu dosáhl teprve 14letý slovenský amatér Jakub Hrinda. Ten si v tomto týdnu zahraje turnaj European Tour v Kataru, když triumfoval na Qatar Amateur Open. Pro vítěze pak byla připravena speciální odměna – divoká karta na Commercial Bank Qatar Masters.
Jedná se o obrovský úspěch nejen pro Hrindu, ale také pro celý slovenský golf. Ten je totiž stále teprve na začátku dlouhé cesty, každý podobný impuls mu ale dodává energii, která je určitě potřeba.
Vše podstatné se událo v Doha Golf Clubu, kde se katarské amatérské Open konalo od 8. do 10. ledna. Po dvou kolech dělil vedení s Američanem Thomasem Strandemem, ale na úvodní devítce ztratil tři rány a musel dohánět.
To se Hrindovi dařilo. Velmi rychle si vzal zpět dvě rány, a když zahrál na sedmnáctce senzační birdie, zatímco Američan ztratil ránu po bogey, dostal se do vedení o ránu. Pary na závěrečné osmnáctce pouze potvrdily slovenské vítězství.
„Jsem velmi šťastný, že jsem konečně vyhrál Qatar Open. Několik let už sleduji Qatar Masters a snil jsem o tom, že bych si ho jednou zahrál,“ přiznal Hrinda, který skončil před rokem na turnaji v Dauhá pátý.
Letos už ale před sebe nikoho nepustil. Po kolech za 71, 73 a 72 došel v paru, což na vítězství stačilo: „Dlouho jsem dřel, abych toho dosáhl. Má snaha se konečně vyplatila a jsem ze svého vítězství nadšený. Birdie na sedmnácté jamce se ukázalo jako klíčové.“
Jakubu Hrindovi během turnaje kedil jeho otec Daniel, zatímco mamka se sestrou ho podporovali zpoza špagátů. „Chtěl bych hrozně moc poděkovat za podporu celé své rodině,“ dodal 14letý mladík, kterému patří ve světovém amatérském žebříčku 1110. pozice a v golfovém klubu Doha hraje už šest let.
Jeho dlouhodobým trenérem je Australan Martyn Roberts a na jeho doporučení se Jakub začátkem roku sešel s koučem Davidem Carterem, který působí na Albatrossu. Ten ale často vyráží do Dubaje, kde se oba jednou střetli.
„Je to neskutečný úspěch pro někoho tak mladého. Když jsem se s Jakubem vloni poprvé potkal, byl jsem ohromen. Chová se už jako skutečný tour profesionál. Čeká ho ještě dlouhá cesta, ale Jakub má vše potřebné pro to, aby se mu v budoucnu dařilo,“ řekl nám Carter na adresu slovenského talentu.
Jakub Hrinda vstoupí do Qatar Masters ve věku 14 let a 305 dnů, čímž se stane nejmladším účastníkem turnaje v jeho historii. Překoná tak historický zápis Dominica Foose, kterému bylo před dvěma roky při jeho účasti 15 let a 142 dnů.
Jestli se slovenský mladík dostane také do záběru během přímého přenosu z turnaje, to se ještě uvidí.
Zda se mu to podaří budete moci sledovat od středy do soboty na našem Golf Channelu. Přímé přenosy z prvního a druhého kola začínají ve středu a čtvrtek ve dvou tříhodinových blocích od 7:30 a 12:00.
Zanechte odpověď